Home > > Subsidies bestrijden of opstrijken?

Subsidies bestrijden of opstrijken?


Je zou verwachten dat er moord en brand geschreeuwd wordt na de bekendmaking van de adviezen en het rankingsysteem van de Vlaamse kunstencommissies, maar dat blijkt allerminst het geval te zijn. In tegenstelling tot de recente protestkreet in Nederland houdt het Vlaamse kunstminnende volkje het liever op een zielloos tot zelfs zielig gemompel zonder een greintje weerbaarheid te betonen. Om nog maar te zwijgen over strijdvaardigheid. Beter is het systeem te bestrijden dan iedere termijn braafjes subsidies op te strijken.

Er valt inderdaad wel wat te zeggen over dat subsidiesysteem, over de objectiviteit van de adviezen, en misschien zelfs nog meer over de samenstelling van de adviescommissies. Favoritisme en vriendjespolitiek zou hier volgens verschillende onafhankelijke bronnen een onfris geurtje verspreiden in de institutionele wandelgangen; al jaren trouwens. Hoe kan het ook anders wanneer sommige bestuursleden van een artistieke organisatie zelf in deze commissies zetelen, als verlichte despoten de subsidiënt vertegenwoordigen en op die manier een weliswaar op papier onrechtstreekse, maar niettemin even beslissende invloed uitoefenen op de toekenning van financiële middelen. Gunstelingen benader je nu eenmaal niet meer objectief; hoe hardnekkig je ook probeert.

Maar los van dit zenuwtergende nepotisme stoot vooral het gebrek aan publiek consternatie tegen de borst. Het lijkt wel of we toegeven dat het onkruid wieden de spreekwoordelijke manier is om de crisis te bezweren. Of sussen we ons geweten dat we enkel 'het kaf van het koren scheiden'? Ach, hier en daar gaan zelfs bromstemmen binnen de publieke opinie op die stellen dat het beknibbelen op werkingsmiddelen zelfs niet ver genoeg gaat. Het zou dus best kunnen dat dit nog maar het begin is van een negatieve tendens die zich gedurende verschillende subsidierondes en dito legislateren zal manifesteren.

Zonder ons te willen bezondigen aan stemmingmakerij roepen we de artistiek-culturele sector op om de eigen stem efficiënt te verheffen. Stop dus met een toevlucht te zoeken tot een wildgroei van petities. Bijt zelf van je af, zonder een bekvechter te zijn. Nu is het moment aangebroken om de strijdbijl op te graven en samen te vechten voor de eigen rechten, voor artistieke autonomie en politieke onafhankelijkheid, kortom voor de eigen bestaansreden. Alea semper non jacta est! Wij verwachten dat heel de sector als 1 man of vrouw achter benadeelde organisaties als Filmfestival Gent, Zuiderspershuis, Crew en ja zelfs Musical van Vlaanderen gaat staan. Want wie nu niet getroffen werd, kan de komende termijnen wel eens in het stof bijten.

Subsidies bestrijden of opstrijken? Onze mening is vast en zeker niet de enige! Zet dus jouw stem kracht bij door onderaan de pagina het reactieformulier in te vullen.

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

Rubriek:

0 reacties op "Subsidies bestrijden of opstrijken?"

Laat je reactie horen