Home > > Nieuwe website Vlaams Theaterinstituut

Nieuwe website Vlaams Theaterinstituut


In februari lanceerde het Vlaamse Theaterinstituut een nieuwe webstek. Het uitgangspunt: een noodzakelijke nieuwe wind door het instituut laten blazen. De structuur van het online portaal voor de podiumkunsten blijkt op het eerste zicht helder en duidelijk, maar is het ook even handig? 

vti.be
Zoekfuncties via verschillende hoofdcategorieën, zoals 'Tools', 'Stories', 'Projects' en 'Files' onderbouwen het geheel. Maar ondanks de uitgebreide categoriefilters en de vlakke tag-cloud waarmee de website doorzocht kan worden, missen we toch nog een meer geavanceerde, visuele weergave van zoekresultaten om bijvoorbeeld een specifiek gewenst document op auteursnaam of op titel terug te vinden. Dit blijkt voorlopig enkel mogelijk via de beta-versie van de bibliotheekcatalogus.

Merk bij een webbezoek vooral de ambitieuze interactieve opties op. Surfers kunnen een account, hetzij via e-mail, hetzij via Open-ID, aanvragen. Na goedkeuring kan je dan een individueel profiel samenstellen. Zelfs je cv toevoegen, is mogelijk. Iedere gebruiker wordt bovendien in staat gesteld commentaar op of bewerkingen van een favoriet artikel op de voet te volgen. Updates worden per e-mail verzorgd. Zelfs je Twitter-account kan aan je VTi-profiel gekoppeld worden. Het is maar de vraag of je ook met andere gebruikers van de site zal kunnen communiceren.

Let wel op: de titel die je bovenaan je VTi-profiel ingeeft, wordt dezelfde dag nog als url van de VTi website op Google teruggevonden. Een van de meta-tags van de nieuwe website vraagt de Google zoekrobots immers dagelijks te passeren en te indexeren.

Vanuit een marketingperspectief zou je de gedaanteverwisseling van www.vti.be alleszins geslaagd kunnen noemen. Google Analytics maakt het alvast mogelijk de geïnitieerde trafiek te identificeren. Een eenduidige rapportage blijft uiteraard onontbeerlijk.

Op een inhoudelijk niveau wordt thans de hoop hoog gehouden dat de ingenieuze nieuwe website de functie van documentatiecentrum en steunpunt voor de podiumkunsten werkelijk ten goede komt. Geavanceerde zoekmodules met krachtige, visuele resultaatweergave spelen rechtstreeks op deze functie in.

Het nieuwe robuuste logo verbeeldt de ondersteunende functie van het VTi in letterlijke zin. De vorm wordt consequent hernomen doorheen de website, tot en met de favicon toe. Al moet ik moeite doen om hier, in het licht van de nieuwe website, niet eerder een kinderwagen in te herkennen dan een stevige bühne met wand, de baby zal zeker en vast een belofte blijken.

0 reacties op "Nieuwe website Vlaams Theaterinstituut"

Laat je reactie horen