Home > > James Lee Byars oefent eigen dood

James Lee Byars oefent eigen dood


James Lee Byars (1932 - 1997), een Amerikaanse kunstenaar die beeldende kunsten en performance in zijn werk combineerde, verwelkomde Europa van de jaren 80 meermaals met een bezoek. Hij werkte toen onder meer samen met Joseph Beuys en in de lage landen ook met Marcel Broodthaers.

In 1994 voerde Byars ook in Brussel The Death of James Lee Byars op, een vreemdsoortig ritueel waarbij hij zichzelf, in een ruimte enkel met bladgoud bekleed, en plein public opbaart. In de video van Peter Brosens, onlangs te zien in Argos Centre for Art & Media, steken zijn zwarte, puntige schoenen en typische hoge hoed schril af tegen de levendige glitter van het bladgoud. Zelf draagt hij ook een gouden pak, als een soort koning van kitsch.

James Lee Byars in Brussels - 1994


Byars verklaarde na afloop dat hij zijn eigen dood 'oefende'. Of liever: zijn eigen onsterfelijkheid op deze manier voorbereidde. Het bladgoud, niet alleen als residu van de performance, maar ook van zijn leven als performance, als symbool voor opoffering en verlichting, leeft inderdaad nog verder als de binnenbekleding van een box waarvan de vierde wand verwijderd werd. Inderdaad: een theaterpodium.

The Death of James Lee Byars


Nog in de video sprak de sculpturale installatie White Mass (1994 - Keulen) sterk tot de verbeelding. De vier witte, specifiek gepositioneerde pilaren met in het midden daartussen een witte ring verbeelden de strijd die Byars met de kerkleer aanbond. In het centrum van de ring stijgt volgens Byars het licht op, net als kennis die vervliegt.

Raadpleeg de volledige bio van James Lee Byars in pdf formaat. Op de website VernissageTV vind je trouwens een videoverslag over de overzichtstentoonstelling Im full of Byar.

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief.

Rubriek:

0 reacties op "James Lee Byars oefent eigen dood"

Laat je reactie horen