Home > > Vlaamse theatermakers veroveren buitenland

Vlaamse theatermakers veroveren buitenland


Nu de lentezon langzaam opduikt, kunnen we weer reikhalzend uitkijken naar verschillende theaterfestivals. Als we de eerste berichten mogen geloven, belooft het een rijk voorjaar en een nog rijkere zomer te worden.

Voor een van de eerste festivals mogen we afzakken naar het Zuid-Amerikaanse continent. Needcompany speelt Het hertenhuis op 31 maart tijdens het XII Festival Iberoamericano de Teatro (19 maart tot 4 april) in Bogota, Colombia.


Iets dichter bij huis in Oldenburg (Duitsland) tonen Berlin en Verenigde Planeten (Karl van Welden) respectievelijk Iqualuit en Pluto tijdens PAZZ (Performing Arts Festival) dat van 24 april tot 2 mei loopt. 

Ook door onze noorderburen worden we uitgenodigd. Hoewel Festival aan de Werf nog geen volledig programma bekend maakte, toch kondigde het wel aan onder meer Alain Platel met Out of context en wellicht ook Abattoir Fermé met het tweede deel van hun Index trilogie te afficheren. Vanaf 15 april hopen we op meer info. Van 20 tot 29 mei worden we in Utrecht (Nederland) verwacht.

festivaldeteatro.com.co PAZZ festivalaandewerf.nl

Ook wat Oerol (11 - 20 juni) betreft moeten we nog even geduld uitoefenen. Het complete programma staat wellicht pas half mei op de site.

In juni palmt Jan Fabre/Troubleyn dan weer het pittoreske plekje Zwolle (Nederland) in. Tijdens het Festival Zwart (18 - 27 juni) wordt een gans programma rond de veelzijdige persoonlijkheid van Jan Fabre opgezet. Niet alleen De geleende tijd (ook getoond als Le temps emprunté tijdens Avignon Festival 2006 in Chapelle Saint-Charles), ook de trilogie met Dirk Roofthooft (Keizer van het verlies - Koning van het plagiaat - Dienaar van de schoonheid) worden er gepresenteerd. Bovendien organiseert het festival een publieke ontmoeting tussen Jan Fabre en jonge makers die hij inspireerde zoals Ben Benaouisse, Berend Strik en Lisbeth Gruwez.

oerol.nl festivalzwart.nl malta-festival2

Zoals we van hen gewend zijn, toeren nog meer voorstellingen van Jan Fabre/Troubleyn, en in hun kielzog vele anderen, de wereld rond. Maltafestival (25 juni tot 3 juli) in Poznan (Polen) bijvoorbeeld is een experimenteel festival dat al 2 decennia bestaat en een nobele visie uitdraagt. In 2010 gaan ze op zoek naar het theateridioom van Vlaanderen: one of the most original theatre phenomena in Europe

In a sharp and uncompromising, yet highly poetical way, they tackle the subjects of loneliness and overabundance of the Western World constantly going through its own decline. Zo looft de festivalorganisatie het hedendaagse Vlaamse theater.

En het programma oogt inderdaad - op zijn minst gezegd - indrukwekkend. Al mis ik Kris Verdonck, Guy Cassiers, Benjamin Verdonck en Jan Decorte in het lijstje. Ook vraag ik me af waarom NTGent er niet tussen staat. Maar het gaat wellicht niet om de volledigheid van het plaatje. En misschien moeten we wel opletten dat het geen Vlaamse invasie wordt.

- Jan Fabre / Troubleyn - Another Sleepy Dusty Delta Day (28-30 juni - 1 juli)
- Alain Platel - Out of context (25 juni)
- Abattoir Fermé - Tourniquet (26 - 27 juni)
- Needcompany - Sad Face / Happy Face trilogie (27 - 29 juni)
- Miet Warlop - Springville (30 juni - 1 juli)
- TG Stan - The Monkey Trial (30 juni)
- Kwaad Bloed - Forces (30 juni - 1 juli)
- Ugo Dehaes met Keren Levi - Couple Like (2-3 juli)
- Sidi Larbi Cherkaoui - Sutra (2-3 juli)
- Luk Perceval - The Truth About the Kennedys (2-3 juli)

Rubriek:

0 reacties op "Vlaamse theatermakers veroveren buitenland"

Laat je reactie horen