Home > , > Terugblik op Internationale Nieuwe Scène

Terugblik op Internationale Nieuwe Scène


Vanaf de vroege jaren zeventig tot eind jaren negentig bracht de performance kunst groep Internationale Nieuwe Scène meesterwerken van Dario Fo, Bertolt Brecht, etc dichter bij de mensen. Bekende stukken die ze opvoerden, zijn Mistero Buffo en Moeder Courage. Toch bleef het eerste grote succes van Mistero Buffo als een schaduw over hun volgende voorstellingen hangen.

internationale nieuwe sceneinternationale nieuwe sceneinternationale nieuwe sceneinternationale nieuwe scene

Het collectief werd in 1973 opgericht door Charles Cornette en Hilde Uitterlinden en bestond uit een grote groep getrouwen – onder wie de jonge Jan Decleir. Met hun stukken wilden ze zoveel mogelijk toeschouwers bereiken, enerzijds om hen te inspireren, anderzijds om hen te activeren. Internationale Nieuwe Scène ontwikkelde een eigen theatrale taal die sterk politiek getint en actiegericht was. Met hun voorstellingen hoopten ze het theaterpubliek wakker te schudden voor actuele wantoestanden.

De idealisten van Internationale Nieuwe Scène geloofden sterk in de maakbaarheid van een maatschappij. Door middel van theater streefden zij oprecht naar een betere wereld. In 1997 viel het doek over de Internationale Nieuwe Scène.


Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

Rubriek: ,

1 reacties op "Terugblik op Internationale Nieuwe Scène"

  1. Hugo Maerten zegt:

    Bijzonder document over een bijzondere groep in een bijzondere tijd die op zoek was naar verandering en ontplooiing. Met met name de woorden van regisseur Corso aan het eind zijn weer pijnlijk actueel in deze tijd van dreigende bezuiniging op kunst & cultuur...

Laat je reactie horen