Home > > De lege ruimte van theaterlegende Peter Brook

De lege ruimte van theaterlegende Peter Brook


Begin jaren 70 richtte Peter Brook het Centre International de Recherche Théâtrale (CIRT) op. Brook beschouwde dit onderzoekscentrum als een organisme waarin het gezamelijke zoeken van een harde kern van performers, onder wie de Brit Bruce Meyers en de Japanner Yoshi Oida, centraal stond.

Brook hoopte met dit onderzoek in elke cultuur iets universeel menselijk terug te vinden dat op scène uitgepuurd kon worden. Peter Brook formuleert het zelf als volgt: "... onder alle contrasten en verschillen ligt datgene verborgen wat de acteurs onderling verbindt...". Met zijn theatervoorstellingen poogde Brook illusie te vervangen door suggestie en essentie die hij terug vond in rituelen.

dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook
dramaturgie Peter Brook


Peter Brook stelde zich de vraag hoe zijn stukken voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Publieksparticipatie was dan ook een van de hoekstenen van de werking van CIRT. Peter Brook speelde zijn stukken niet zelden in ziekhuizen, scholen, gevangenissen, gemeenschapscentra, etc.

Peter Brook behoort tot de eerste generatie theatermakers die pleitte voor een open, lege theaterruimte. Het speelvlak werd naar het midden van de zaal verschoven, als een soort amfitheater. De scheiding tussen publiek en scène werd opgeheven. Volgens Brook moest elk comfort uit het theater verbannen worden. Voor elke voorstelling zette Peter Brook dan ook in op het ongemak van de toeschouwer ter bevordering van de concentratie.Peter Brooks fascinatie voor het rituele en mythen komt sterk tot uiting in zijn enscenering en verfilming van de Mahabharata (1985). Dit Indiase epos bood volgens Brook de ideale gelegenheid voor een universele enscenering van menselijke conflicten. Uiteraard kwam hier veel kritiek op, voornamelijk van de Indiase theatermaker Rustom Barucha die Brook eurocentrisme verweet.

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

Rubriek:

0 reacties op "De lege ruimte van theaterlegende Peter Brook"

Laat je reactie horen