Home > , > Handboeken voor theaterdramaturgen

Handboeken voor theaterdramaturgen


Onlangs richtte een lezeres de vraag tot de redactie van Dramaturgie | Platform of er praktische handleidingen bestaan voor dramaturgen. Hoewel elk creatieproces een uniek karakter kent, stellen we toch vast dat een aantal praktische handvaten welkom zijn om proces na proces een theatervoorstelling inhoud en vorm te geven.

Het opzoeken van bronnenmateriaal, de verstandhouding van de dramaturg met de regisseur en de performers, de invulling van repetities of improvisatiesessies, de uitwerking van de structuur van het stuk, etc. kunnen telkens vanuit een specifiek oogpunt of een concrete opinie opgevat worden.

De ideale praktische handleiding om een theatervoorstelling te maken, bestaat dan ook niet of werd tenminste nog niet geschreven. Toch kan je vele praktisch gerichte, voornamelijk Engelstalige boeken van ervaren dramaturgen of theatermakers terugvinden die je toelaten een eigen mening of houding te vormen om het theatrale creatieproces te ondersteunen:


De boeken van Anne Bogart (And Then, You Act: Making Art In An Unpredictable World), Scott Graham (Frantic Assembly Book Of Devising Theatre)Noël Greig (Young People New Theatre: A Practical Guide to an Intercultural Process), Matthew Goulish (39 Microlectures: In Proximity Of Performance) zijn bijzonder bruikbare handboeken die je alvast een eerste aanzet geven om tot actie over te gaan en hedendaags theater te maken. Deze lijst vullen we aan met een uitgebreide selectie boeken die het creatieve en samenwerkingsproces in de wereld van de podiumkunsten vanuit een praktisch oogpunt benaderen.


Toch moeten we benadrukken dat dramaturgie een brede maatschappelijke kijk vereist in combinatie met een creatieve gedrevenheid en emotioneel inlevingsvermogen. Dat ene oogpunt of die ene opinie is hoe dan ook uitgesloten. Net zoals de kunstenaar of theatermaker dit doet, moet de dramaturg zijn of haar methodieken en opinies tijdig in vraag stellen en bijsturen.

Suggesties voor andere boektitels zijn uiteraard meer dan welkom. Onderaan kan je dit artikel aanvullen met jouw eigen reacties. Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

0 reacties op "Handboeken voor theaterdramaturgen"

Laat je reactie horen