Home > > De toneelstukken van Caryl Churchill

De toneelstukken van Caryl Churchill


Caryl Churchill (1938) is een Engelse toneelschrijfster die het in haar stukken sterk opneemt voor de rechten van vrouwen. Vooral machtsmisbruik door mannen en de politiek van het feminisme treden bij Churchill duidelijk op de voorgrond. Caryl Churchill beschouwde improvisatiesessies als de basis voor veel van haar toneelstukken.

Haar eerste toneelwerken vertrokken van het Epische theater van Bertolt Brecht. Aan de van de theatrale technieken van Brecht onderzocht Caryl Churchill thema's rond gender en seksualiteit.

In een latere fase, vanaf midden jaren 80, ontwikkelde ze experimenten met danstheater, geïnspireerd door de geschriften van Antonin Artaud in Theater van de Wreedheid. Deze ommekeer beïnvloedde uiteraard de dramaturgie van haar toneelstukken, waarbij haar theatertaal meer in post-dramatische zin gedefinieerd werd door gefragmenteerde narratieve structuren en surrealistische personages. Haar taal op scène evolueerde van realisme en feminisme naar associatieve droomlogica.

Van haar toneelstukken zijn weinig of geen Nederlandstalige versies te vinden. Voor een volledig overzicht van haar werken raden we The Cambridge Companion To Caryl Churchill aan. Deze companion is zowel in hardcover of paperback beschikbaar. Ben je op zoek naar enkele specifieke toneelstukken van Caryl Churchill dan bestaat er een handige 4-delige boekenset:

Caryl Churchill Plays
Caryl Churchill Plays
Caryl Churchill Plays
Caryl Churchill Plays


In het eerste deel van Caryl Churchill Plays vind je volgende toneelstukken terug:


Het tweede deel van Caryl Churchill Plays bevat volgende toneelstukken:


Uit het derde deel van Caryl Churchill Plays raden we vooral onderstaande stukken aan:


Het laatste deel van Caryl Churchill Plays is misschien nog het meest interessante:


Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

Rubriek:

0 reacties op "De toneelstukken van Caryl Churchill"

Laat je reactie horen