Home > > Nederlandse zomerfestivals voor theater

Nederlandse zomerfestivals voor theater


Op algemeen verzoek organiseren we eveneens een uitgebreide poll over jullie favoriete Nederlandse zomerfestivals voor theater. Welke zomerfestivals staan bovenaan jullie lijstje?

Dramaturgie | Platform neemt alvast een aantal bijzondere theaterfestivals uit Nederland onder de loep. Nu is het aan jullie om een stem uit te brengen! Vergeet niet dat ook de winnaar van deze poll een exclusieve reportage op Dramaturgie | Platform verdient.

Naar welke Nederlandse zomerfestivals kijk jij het meest uit? Vink je keuze aan en breng je stem uit door op de rode knop onderaan te drukken. Je zal de grafiek bij jouw keuze een lichte sprong zien maken. Moge de beste winnen!

Theaterfestival Boulevard
Zeeland Nazomer festival
Oerol festival
Festival Over het IJ
Bies festival
Festival aan de Werf
Karavaan festival
De Parade
Noorderzon
Spoffin
Elke stem geeft je favoriete zomerfestival meer kans op een exclusieve reportage.

Festival aan de Werf (van 19 tot 28 mei) is eigenlijk een voorzomerfestival dat verschillende performances programmeert op diverse locaties in Utrecht. Recent werd het volledige programma van theater, performances, dans, muziek en installaties bekend gemaakt. Opmerkelijke namen zijn Ilay den Boer die het vierde deel van Het Beloofde Feest brengt, Gerard-Jan Rijnders die de toneeltekst voor de voorstelling Finland van Giselle Vegter schreef en Kris Verdonck met Actor #1.

Oerol festival op Terschelling biedt (van 17 tot 26 juni) locatietheater met oog voor vernieuwing. Verschillende voorstellingen, van performances tot installaties spelen zich in de ruime omgeving van het eiland af. De experimenten met cultuur en natuur maken Oerol tot een uniek zomerfestival. Over het IJ festival (van 7 tot 17 juli) speelt zich af in op de oude scheepswerven in de haven van Amsterdam. Net zoals Oerol is Over het IJ een locatietheaterfestival.

Iets minder vernieuwend, maar daarom niet minder inventief zijn de voorstellingen en performances tijdens Deventer op Stelten, een zomerfestival voor straattheater (van 1 tot 3 juli). In West-Friesland kan je een week later het beeldende muziektheater van Karavaan (van 9 tot 31 juli) bewonderen.

Tijdens de eerste helft van augustus presenteert Theaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch (van 4 tot 14 augustus) een bijzondere combinatie van artistieke locatieprojecten en stedelijke gastvrijheid, van diepzinnige producties tot vermakelijke spektakels. Theaterfestival Boulevard biedt zowel makers uit Nederland als uit Vlaanderen de gelegenheid om inspirerende voorstellingen te maken en te tonen.

Hoewel het nog vroeg is om het er nu al over te hebben, voegden we ook enkele late zomerfestivals voor theater toe aan de lijst, met name Zeeland Nazomer Festival (van 23 aug tot 3 sep) en Festival Bies (van 2 tot 5 sept). Mocht je nog andere festivals absoluut in deze poll opgenomen willen zien, neem dan gerust contact op door onderstaand reactieformulier in te vullen. Uiteraard beantwoorden we elke oproep.

Keer terug naar het algemene overzicht van zomerfestivals.

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

Rubriek:

10 reacties op "Nederlandse zomerfestivals voor theater"

 1. Anoniem zegt:

  Telt de parade niet mee ofzo?

 2. Zoals je merkt in de poll en - laten we even eerlijk zijn - na nog geen kwartier werd De Parade er ook aan toegevoegd. Als dat geen service is, en nu... Stemmen maar!

  Groet,
  Dramaturgie | Platform

 3. Anoniem zegt:

  Ik stem denk ik toch maar op Festival a/d Werf.
  Nee grapje, bedankt!

 4. Anoniem zegt:

  Ik zou op Spoffin willen stemmen. http://www.spoffin.nl/

 5. Bedankt voor de reactie. We zijn de mogelijkheid aan het bekijken om ook Spoffin toe te voegen aan de lijst. Hou deze pagina dus goed in de gaten.

 6. Mark zegt:

  Noorderzon Performing Arts Festival Groningen - http://www.noorderzon.nl
  Een van de grootste theaterfestivals van Nederland, met name internationaal werk. 18 t/m 28 augustus.

 7. Dag Mark, Noorderzon werd toegevoegd aan de lijst. Tip: Stuur deze poll naar zo veel mogelijk liefhebbers van Noorderzon door om stemmen te verzamelen. Succes!

 8. Anoniem zegt:

  Theater het Amsterdamse Bos mis ik ook in de opsomming. Voorstelling: Les Enfants du Paradis in het Openluchttheater in het Amsterdamse Bos van 5 juli (8 juli première) tot en met 3 september 2011. Di t/m za. 21.30 uur. www.bostheater.nl.

  groet,
  Dorothy

 9. Anoniem zegt:

  Waarom staat Oerol er niet bij?

 10. Oerol vind je terug in de lijst hoor. Maar dit festival kan zeker en vast nog stemmen gebruiken! Groet!

Laat je reactie horen