Home > , > Dramaturgie + internet = e-dramaturgie

Dramaturgie + internet = e-dramaturgie


Internet en dramaturgie, welk verband zien jullie tussen deze twee begrippen? Internet is een complex kluwen van sites dat doet denken aan het rizoom van Deleuze of het hypertekstuele weefsel waar Derrida op zinspeelt. Zonder zoekmachines zouden we al langer verstrikt zitten in dit web. Ondanks de inspanningen van giganten als Google, stootten we toch vaak op vervuilde zoekresultaten. Misschien weet een dramaturg de kwaliteit wel op te krikken? Sociale media op internet zijn de stamverbanden van weleer waarin we ons wentelen en nestelen, zo onderstreept Sloterdijk. Misschien weet een dramaturg de online interactiviteit met het publiek wel te optimaliseren en het publieksbereik te verbreden?

Kan een dramaturgische kruisbestuiving een meerwaarde bieden aan de kwaliteit van de content en conversaties op internet? Welke technische expertise is hiervoor vereist? Bestaan er strategieën, technieken en methoden die hierbij ingezet kunnen worden? Kortom, wat kan dramaturgie voor internet betekenen?

Internetdramaturg en bezieler van dit platform Daan Goor zoekt het voor jullie uit in een indrukwekkende reeks artikels. Hij slaagt er in zijn uitgebreide kennis van het internet, performance marketing en dramaturgie te illustreren met eenvoudige voorbeelden. Momenteel is zijn betoog nog een work-in-progress waarbij hij losse fragmenten van het totale project op zijn persoonlijke site publiceert en waarmee hij zoveel mogelijk reacties en feedback hoopt te verzamelen. Met zijn teksten gaat hij op zoek naar de essentie achter internetdramaturgie, digitale dramaturgie of e-dramaturgie. Een officiële benaming voor dit kennisdomein bestaat nog niet. Dit maakt de ontdekkingstocht des te spannender.

Abonneer je op zijn rss-feed en blijf per e-mail op de hoogte van de laatste updates.

Concreet ziet de inhoudstafel er op dit ogenblik als volgt uit. Let op, het is een echte scoop. De voorpublicatie van de integrale inhoud is een voorrecht dat Dramaturgie | Platform te beurt viel. Zelfs op zijn eigen site bood Daan Goor dit overzicht nog niet aan. De hoofdcategorieën heten 'Internet', 'Performance' en 'Tools'. De titels die voorzien zijn van een link, kunnen momenteel al online geraadpleegd worden:

Internet

Voorrede tot een kleine dramaturgie van het internet

Sociale media: theater of internet?
Sociale artistieke netwerken online

Internet + Dramaturg = Internetdramaturg
Dramaturg als online kwaliteitswaker

Digitale kunst op internet
Algoritmische kunst en algoristen

Choreografie van content
Choreografie van conversies
Choreografie van e-commerce

Performance

Performance marketing: affiliatie
Performance marketing: portalen
Performance marketing: data
Performance marketing: display
Performance marketing: search
Performance marketing: social
Performance marketing: site
Performance marketing: analyse

Case: Sociale interactie stimuleren: hoe doe je dat efficiënt?
Case: Leer hoe ook jij kan scoren met een online shop.
Case: Google's doemscenaro van de diepe duik.

Tools

Gratis web analytics tools
Gratis tools om bezoekersdata te visualiseren
Gratis tools om sociale netwerksites te visualiseren
Gratis social analytics tools
Gratis a/b testing tools
Gratis usability tools

Manifest voor e-dramaturgie


Bedoeling van Daan Goor is om de klus tegen midden 2012 geklaard te hebben. Als orgelpunt wil hij een manifest voor e-dramaturgie schrijven. Er zal ook een gratis e-book en een Engelse vertaling volgen die gepubliceerd zal worden op Online Dramaturgy Resource Center.

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Neem je graag de pen ter hand? Schrijf je dan in als gastauteur bij Dramaturgie | Platform.

0 reacties op "Dramaturgie + internet = e-dramaturgie"

Laat je reactie horen